Din 2020 încolo multe se vor schimba în lume nu din cauza consecințelor imediate ale acestei gripe, care, deși mai virulentă, totuși nu provoacă o mortalitate în masă, precum epidemiile din trecut de ciumă, holeră sau chiar așa numita gripă spaniolă de la începutul secolului al XX-lea. Atunci au fost situații în care între o treime și două treimi din populație a pierit în anumite timpuri și locuri. După trecerea acestor epidemii, lumea și-a revenit și a mers mai departe, de regulă într-un cadru civilizațional și cultural cvasi-identic cu cel de dinaintea episodului epidemic (marea excepție, ciuma din vremea lui Iustinian, care a fost un ingredient esențial în generarea crizei structurale a Imperiului Roman Târziu din sec. VI-VII, cu toate urmările de rigoare, de la declinul dramatic al comunităților urbane din jurul Mediteranei la schimbarea profilului demografic al Europei de Răsărit sau la favorizarea apariției și expansiunii islamului).

Ceea ce însă riscă să schimbe lumea, poate într-o măsură mult mai mare decât au schimbat-o epidemiile din trecut, sunt consecințele politice, economice, culturale și, nu-i exclus, chiar teologice, ale epidemiei globale de panică din 2020.

Deocamdată constatăm așa, ca fapt divers, că prăbușirea prețului la petrol va avea consecințe dramatice, posibil devastatoare, asupra sectorului energeticii (petrol, gaze) de șist din SUA.

Așa-numita “revoluție a gazelor (și a petrolului) de șist” promitea să pună la dispoziția SUA o pârghie critică pentru influențarea pieței energiei pe plan global și, în ultimă instanță, pentru menținerea dolarului ca monedă-cheie pe care se bazează întregul edificiu financiar și economic al ordinii globale “liberale”. Adică o lume în care o instituție privată (FED) poate emite un număr practic nelimitat de (trilioane de) dolari sub formă de datorie (trecută mai apoi în contul contribuabilului american și, mai departe, a întregii lumi prin mecanismele economiei și finanței globale), în timp ce alte state / firme / organizații active economic trebuie să producă și să vândă bunuri și servicii în ultimă instanță pe dolari reciclați în ultimă instanță în bonurile de trezorerie ale SUA și în alte instrumente financiare prin care crescut tot mai mult balonul financiar al “globalizării”.

Menținerea actualului nivel al prețului petrol va distruge acest sector economic critic ce i-ar fi permis SUA să fie nu doar să fie cvasi-independentă de petrolul din Orientul Mijlociu (revenind la situația de dinaintea crizei petrolului din anii 70), dar și să influențeze în mod hotărâtor evoluțiile pe piețele energetice globale (cu toate consecințele de rigoare).

La un nivel mediu al prețului petrolului cuprins între 30-40 de dolari sectorului “oil shale” practic dispare în câteva luni.

Vezi în acest ce spun experții din industrie pe Oilprice.com . De exemplu https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Oil-Price-Crash-50-Of-US-Shale-Could-Go-Bankrupt.html

În schimb, Rusia a declarat că are rezerve să poată facă față actualui nivel al petrolului pe o durată de 6-10 ani.

Să ne amintim în acest context și de povestea cu Nordstream 2, care face parte tot din mutările acestea ce țintesc regina (dacă nu chiar regele) pe tabla de șah a geopoliticii mondiale.

Povestea asta cu mize de viață și moarte în sectorul energie (și nu numai) este însă doar un aspect al marilor schimbări economice ce se declanșează pe fundal de…. coronavirus.

Ce mai urmează….. Dumnezeu cu mila!

Să ne rugăm pentru pacea lumii!

S-ar putea ca peste doi-trei ani viața de fiecare zi să se schimbe dramatic pentru mulți dintre noi.

Revenind la exempulul de la început, al pandemiilor istorice, mult mai devastatoare în termeni de vieți omenești decât gripa “Codvid-19”, istoricii au putut constata că viața de fiecare zi nu s-a schimbat în mod dramatic și structural înainte și după episodul epidemic. Eventual în peisajul urban a mai apărut câte un monument prin care cetățenii își exprimau recunoștința pentru ajutorul divin, de tipul celor pe care le putem observa în centrul istoric al Vienei sau al Timișoarei.

Rămâne de văzut dacă peste 2-3 ani va mai fi slobod să mergi să mergi să te împărtășești fără a avea, pe lângă dezlegare de la duhovnic, și certificat medical eliberat de la autoritățile sanitar-veterinare conduse de politrucii de la USR-PLUS…